Stel jezelf eens voor...
Naam: Tonnie Rosenbrand
Functie: civiel medewerker
Carrière bij MGD: gestart in 2019. Werkt nu ongeveer vijf jaar bij MGD, na jarenlang bij een commercieel bedrijf te hebben gewerkt.
Wat doe je als civiel medewerker?
“Bij de gemeente worden we civiele medewerkers genoemd, maar ik ben van oorsprong een stratenmaker. Jarenlang heb ik voor een ander bedrijf gewerkt, waarbij we regelmatig opdrachten voor diverse gemeenten uitvoerden. Sinds vijf jaar werk ik voor MGD. We beginnen iedere dag om 07.30 uur en werken tot 16.00 uur. Er staan altijd werkzaamheden ingepland, maar over het algemeen pakken we vooral storingen en spoedmeldingen op. Elke dag is anders, omdat we de ene keer een storing krijgen van een lantaarnpaal en later onderweg zijn naar een gat in de weg bijvoorbeeld. Mijn werkzaamheden kunnen binnen vijf minuten veranderen en daar houd ik van. Daar kan ik goed tegen.”
Wat vind je het leukste in je werk?
“Ik kom op plaatsen waar ik weet wat voor straatwerk er ligt. Dat heb ik dan jaren geleden zelf gelegd. Dit vak zit in mijn hart; de wegenbouw. Het is prachtig werk. Aan het einde van iedere dag kan ik zien wat ik heb gedaan. Dat geeft een echt voldaan gevoel, iedere keer weer.”
Waar kijk je met trots op terug?
“Bij de gemeenten hadden ze nog geen stratenmakers vast in dienst. Ik werd hiervoor benaderd en ben met ze in gesprek gegaan. In een korte periode waren we met vier stratenmakers iedere dag in de weer. Meldingen zoals een scheef paaltje in de grond worden hierdoor sneller opgepakt en daar ben ik wel trots op.”
Verbinden of vernieuwen?
“Verbinden, denk ik. Ik ben wel een teamplayer, zoals ze dat dan zeggen. Wij werken altijd in koppels van twee. Dan moet je wel verbindend zijn; altijd samen op pad en samen bedenken hoe we een melding zo goed mogelijk kunnen oplossen.”
Waarom MijnGemeenteDichtbij?
“Ik zocht wat meer variatie in mijn werkzaamheden. Die heb ik gevonden in deze baan. Ik leg niet alleen maar nieuwe bestrating, maar ben ook meer oplossend bezig. Kleine, snelle reparaties in plaats van grote, langere projecten. Opleidingen die we nodig hebben, krijgen we zeker. Denk aan veilig werken, milieu en omgaan met agressie.
Wij werken 36 uur per week. Die uren kun je zelf indelen. De ene week werk ik vijf dagen, de andere week vier dagen. Ideaal. Ook vind ik de Fixi-app waarin we werken super. Via Fixi kunnen inwoners een melding achterlaten. De voormannen filteren deze meldingen en wij krijgen direct door wat voor ons is bestemd. Zo kunnen we de inwoners snel van dienst zijn.”