Stel jezelf eens voor...
Naam: Koen van Aarle
Functie: meewerkend voorman
Carrière bij MGD: sinds 1999 in dienst. Gewerkt in verschillende functies, van bomen snoeien tot werkzaamheden op een tractor. Daarna leren plannen en organiseren. Werkt sinds 2018 als meewerkend voorman.
Wat doe je als meewerkend voorman?
“Mijn dagen zijn altijd anders. We beginnen vaak in bepaalde wijken. Samen met mijn collega maak ik hier een verdeling in. Bij moeilijkere klussen gaan we samen op pad. Anders houden we onze verdeling aan en overleggen we veel. Samen met onze teamleider hebben we iedere week overleg. Dan zetten we werkzaamheden op de planning die de week erop behandeld moeten worden.
Onder mijn leiding werken een aantal mensen mee die ik aanstuur in de werkzaamheden. Ik doe het voorwerk, zoals het uitsorteren van de Fixi-meldingen, bijvoorbeeld een rioolverstopping. Soms betekent het dat je met de mensen thuis eerst meekijkt in de bouwtekeningen, zodat de jongens meteen op de juiste plek aan de slag kunnen. Als de verstopping aan de ‘gemeentekant’ zit, regel ik de materialen en eventueel externe aannemers.”
Wat vind je het leukste in je werk?
“Het team is hier heel gezellig. We hebben allemaal wat voor elkaar over en dat is wel heel fijn werken. Eigenlijk is het een tweede familie, echt waar. We zitten als voormannen steeds vaker op kantoor, in plaats van buiten, maar toch blijft die bijzondere band onderling bestaan. Alleen samen kun je snel dingen oppakken.”
Waar kijk je met trots op terug?
“Ik ben trots dat wij als team echt eer van ons werk hebben. Dat we vlug iets voor de inwoners kunnen betekenen. We zijn eigenlijk een soort EHBO-post, want we kunnen snel pleisters plakken. Onze collega’s denken dat ze straatwerk gaan doen, maar als er een gat is in de weg, moeten ze alles laten vallen en daarheen. Ik ben trots dat we met ons team in fijne oplossingen kunnen denken voor onze inwoners. Gewoon, praktische dingen doen. Soms duren gemeentelijke vraagstukken lang, en als wij bij inwoners aankomen zijn ze wel eens geïrriteerd. Wij proberen het dan juist praktisch en snel op te lossen, wat voor leuke reacties zorgt.”
Verbinden of vernieuwen?
“Verbinden. Communicatie is heel belangrijk. Als de communicatie niet goed is, hebben wij daar op de werkvloer last van, en dus ook de inwoner. Daarom is verbinding voor mij heel belangrijk.”
Waarom MijnGemeenteDichtbij?
“Dit heeft ook weer te maken met het familiegevoel. De eerste drie maanden in 1999 waren eigenlijk het zwaarst, want ik wil heel graag vooruit. In het begin werkte iedereen echt op een ander tempo. Ik zoek graag naar oplossingen en verbeteringen, zodat we niet steeds dezelfde fouten herhalen, maar er juist van leren. Dit is zo enorm veranderd; we kunnen met onze mooie club veel werkzaamheden verrichten.”