Stel jezelf eens voor...
Naam: John van Zuijlen
Functie: beleidsmedewerker Duurzaamheid
Carrière bij MGD: werkt vanaf 2007 bij gemeente Sint-Michielsgestel. Is gestart als beleidsmedewerker bij afdeling Milieu, met altijd de focus op duurzaamheid. Werkt sinds 2016 in de huidige functie.
Wat doe je als beleidsmedewerker Duurzaamheid?
“Na de fusie in 2016 ben ik fulltime beleidsmedewerker Duurzaamheid geworden. Wij houden ons bezig met thema’s rondom de Klimaatwet zoals het opwekken van energie, energiebesparing en transitie naar aardgasvrij. We proberen de gevolgen van CO2-uitstoot te beperken door inzet op energiebesparing en het duurzaam opwekken van energie. Aan de andere kant zijn we ook bezig met aanpassingen op gevolgen van klimaatveranderingen, bijvoorbeeld het voorkomen van wateroverlast en hittestress.
Mijn dagen zijn heel verschillend. Ik ben met veel partijen in overleg. Niet alleen met andere overheden, maar ook met inwoners. Daarnaast hebben we veel overleg binnen de gemeente, vooral in de regio Noordoost-Brabant. Hier is samenwerking noodzakelijk, omdat de opwekopgave bijvoorbeeld ook in een energiesysteem geregistreerd moet worden. Dat beperkt zich niet tot onze eigen gemeenten. Enorm belangrijk, want zonder elektriciteit stagneert ook de bouw van nieuwe woningen en bedrijven bijvoorbeeld.”
Wat vind je het leukste in je werk?
“De onvoorspelbaarheid. Daar kan niet iedereen tegen, maar ik vind dat juist heel leuk. In deze functie heb je continu dat je andere dingen aan het doen bent, dan je eerst had ingepland. Heerlijk!”
Waar kijk je met trots op terug?
“Er is nog weinig concreets gerealiseerd. Dat klinkt misschien gek, maar ik ben trots op de projecten waarmee we toch aan de slag durven te gaan. Neem bijvoorbeeld een onderzoek naar een energiehub. Dit hebben we gedaan met verschillende ondernemers, die eerder liever niet wilden samenwerken. Deze groep merkt nu ook dat ze iets met dit onderwerp moeten, mede door de stijgende prijzen. Ik vind het mooi dat we met deze groep aan de slag zijn gegaan en samen echt naar oplossingen aan het zoeken zijn.”
Verbinden of vernieuwen?
“Vernieuwing vind ik het belangrijkst, vooral in de energietransitie. Daarbinnen is verbinden echt een voorwaarde. Zonder verbinding kun je niets bereiken. Gekeken naar het voorbeeld in de samenwerking met de ondernemers, is het heel duidelijk: je kunt vernieuwen, maar samen kun je veel meer vernieuwen. Je moet dan wel onderling afspraken maken. Dat is echt verbinden. Samen kun je meer dan alleen, dat maakt het leuk.”
Waarom MijnGemeenteDichtbij?
“Het leuke aan werken voor twee gemeenten is dat je direct kunt doorpakken. Als iets ergens werkt, kun je meteen voorstellen maken voor beide gemeenten. Je kunt wat meer uittesten, in de goede zin van het woord. Soms betekent het dat je op twee plekken hetzelfde moet presenteren, maar dit betekent ook twee keer feedback en daardoor sneller ontwikkelen en dynamischer samenwerken.”